Rindu kat Balai Cerap ...

Posted: Friday, May 21, 2010 by Wan Norsyahira Wan Ramli in
0


Balai Cerap KUSZA, Merang Setiu, Terengganu

Bila lagi la aku dapat berkunjung lagi ke Balai Cerap KUSZA ye? Kalau dulu, sepanjang 3 tahun menuntut ilmu di UDM, balai cerap tulah menjadi tempat aku release stress aku. Gerak petang, then balik belah malamnye. Kalau mencerap dekat2 senja... waaahh!! bez betol!! Time cerapan hilal, dapat join ngan staf2 Jabatan Mufti Negeri ; K.ma ... aaarrggghhh... rindu nyee!!


mereka2 yang aku rindui ...


Pak Hassan with K.ma (kiri) and K.yus (jabatan mufti)


Antara krew2 Jabatan Mufti Negeri Terengganu yang akan join untuk cerapan hilal


K.mar la ni ... tapi side tepi ... tak nampak la plak .. mama, bee ape kabo ??? hik3


Yang duduk tu, En Mat (serius seyh!!, tunggu bulan), yang pakai vest tu la Pak Hassan

To my lovely balai cerap's friends... bee, nurul, shuhada, k.raja, k.dekna, k.yus, daus, k.g, k.aida, rashid, k.nisak, k.eja, k.mar (ramai lagi actually, kalau sebut nih, xcukup page.. hehehe...) and not forget to all KASTRO members' dan geng2 Program Sijil Falak sesi Mei 2009/2010... huhu.. i miss u all!!


Antara pelapis2 KASTRO ....


pandangan dari atas ... ni baru separuh, separuh lagi ..???


Time ni, lawatan ke Melaka pastu kat mane lagi ntah, tak ingat dah ... banyak sangat!!


Seronok betol dapat g sane. Banyak pengalaman sebenarnye. Bukan rase penat aje bile nak daki balai cerap tu, tapi ............................. hhhmmm ..................... macam-macam la yang ade. Paling best, bile dah sampai kat pintu masuk, tengok sebelah kiri, dapat tengok bukit bucu a.k.a piramid mesir malaysia ... hua3 ... tak kan dapat punye kat tempat lain !!


Ni la Bukit Bucu ... haa ... amacam ?? Cantik kan ??

Teringat kat En Lan, En/Dr. Baha, En Mat, En. Rahim, En. Hirman dan tak lupe jugak tuk Pak Hassan yang sentiase ade di hati. Selalu ade bile time cerapan. Selain En/Dr. Baha yang sibuk tuk buat persiapan sebelum cerapan dan orang yang paling sibuk especially tatkala cerapan hilal baru, bile dah nampak hilal tu, haaa.... dengar seruan En/Dr. Baha dulu .... tengok2!! anak bulan dah ade ...!! Pak Hassan pun, ape lagi ... haa.. jom2!! tengok ... tu2.. kat situ...!! hahahaha... ke hulu ke hilir, itulah keje diorang...


Mase ni, selepas cerapan Hilal Ramadhan 1431 H (lepas maghrib, buat cerapan malam jap) @ Dataran Khawarizmi


Persiapan sebelum mencerap ...


En. Mat bersama krew Jabatan Mufti Terengganu


Kalau nak cite pasal balai cerap nih, memang tak kan abes... yang pasti memang bez! sape2 yang belum pernah berkunjung lagi ke Balai Cerap ni, sila2 kan lah... hehehe... (tolong promote!!). Walaupun aku dah jauh di bumi terengganu, especially kat balai cerap ni ... namun semua kenangan yang tercipta tak dapat aku lupakan. Walau jauh di mata namun dekat dihati ... kawan2!! ade rezeki nanti, jom p balai cerap pulak ... buat reunion ke ?? ek ??? :-)


Really miz KASTRO very much !!!

0 comments: